PORTFOLIO Aude de la BARRE .pdf



Nom original: PORTFOLIO_Aude-de-la-BARRE.pdf

Ce document au format PDF 1.5 a été généré par Adobe InDesign CC (Macintosh) / Adobe PDF Library 10.0.1, et a été envoyé sur fichier-pdf.fr le 24/02/2016 à 10:44, depuis l'adresse IP 194.199.x.x. La présente page de téléchargement du fichier a été vue 725 fois.
Taille du document: 4.3 Mo (25 pages).
Confidentialité: fichier public


Aperçu du document


Architecture

PORTFOLIO
Aude de la BARRE 2013 - 2014

CONTENT
p5

p 7-21

RESUME
STUDENT PROJECTS
Europan 13, Leeuwarden, Netherland
Middle School, Ivry, France
Dwellings, Paris, France

p 23-27

WORKSHOPS
City & Comic Books
Le Lavoir, Ivry, France

p 29-37

PROFESSIONAL PROJECTS
Strelka Hospital, Moscow, Russia
Haderslev Hospital, Denmark

p 39-47

ANALOG PHOTOGRAPHIES
From travels

Cover photography
New-York, USA - April 2015 - Personnal photography

RESUME
Aude de la BARRE
17 rue Lemercier 75017 Paris, France
+336.62.58.24.63
aude.delabarre@gmail.com

05 - 09 - 1992
French

4th year Architecture Student

- INTERNSHIPS -

- EDUCATION PATH -

Internship at WE ARCHITECTURE, Copenhagen

Master 1
ENSA Paris Val de Seine, Paris

- From August 2014 to March 2015 -

Internship at AEC (Archi Euro Conseil), Lyon
- July 2013 -

Internship at Bouygues construction, Paris
- January 2013 -

Internship at AIA (Architectes Ingénieurs Associés), Lyon
- July 2011 -

- From September 2015 to June 2016 -

Architecture Bachelor
ENSA Paris Val de Seine, Paris
- From September 2011 to June 2014 -

Baccalaurate
Scientifist section, Lyon
- June 2011 -

- WORKSHOPS -

- SKILLS -

Europan 13 Competition, city of Leeuwarden, Netherland
- September 2015 to January 2016 -

Le Lavoir, Designing of a co-working space, Ivry
- July 2015 -

Bellastock, Architecture festival, topic: WaterWorld, Paris
- May 2014 -

Member of Atelier Bastille, think tank about Architecture
and Urbanism, Paris
- Since January 2014 -

Bellastock, Architecture festival, topic: the Big Diversion,
Paris

Rhino
Archicad
Autocad
Sketchup
Artlantis Studio
V-Ray
Final Cut
In Design
Photoshop
Illustrator
Mac - Windows

- May 2012 -

- PERSONAL INTERESTS -

- LANGUAGES -

Analog photography - Movie making
Tennis - Sailing
Travels : Chile - United States - Egypte - Europe
4

5

French
English
Spanish
Danish

Native
Fluent
Intermediaire
In process

STUDENT PROJECTS

6

7

EUROPAN 13
Leeuwarden - Netherland
5 months


As in many other European towns and cities the city centre
of Leeuwarden has undergone a transformation, both in terms of
use and infrastructure. Both during the daytime and in the evening
the lively atmosphere has declined: more and more retail outlets are
going out of business leading to vacancies and deterioration. How
to integrate vacant sites in urban development?
Leeuwarden aspires to a dynamic development in the city centre,
one that anticipates the opportunities that a changing society offers.
Specially Leeuwarden will be the capital of the culture in 2018.
The difficulty and the particularity of this project was to work on a
packed old city center. As the habitants of Leeuwarden said : «Don’t
touch the city !».
We played with the actual city highlighting its features. Our approch
is global on the site, but we have emphised 3 particular points : the
church and its surroundings, from the market to the chancellery’s
garden and the parvis of the futur cultural center.
We worked through 3 disposals :
- requalificating the canals wich surrounds the site : designing a
real, nice promenade along the canals
- re-thinking the urban space : turning the parking lots into an urban
space for pedestrian.
- linking the site itself and with the rest of the city : create an opening
from the church to the main square in front of the cultural center. But
also by painting some of the red facades and paths in white located
in those 3 particular points.

Surroundings
of the church

REVITALIZE

Before

After

Before

After

REQUALIFICATION OF THE CANALS

URBAN SPACE

Team : Julia Casamitjana - Anna hermine - Aude de la Barre
9

LINK THE CITY

100
100mm

100
100mm

EXISTING PLAN WITH OUR INTENTIONS

NEW MASTER PLAN

10

11

AXONOMETRY OF THE CHURCH AND ITS SURRONDINGS

WESTERN CANAL ORGANIZATION

AXONOMETRY FROM THE MARKET TO THE
CHANCELLERY’S GARDEN

PLANIFICATION OF
HOUSING ON THE EASTERN
CANAL

AXONOMETRY OF THE SQUARE IN FRONT OF THE
CULTURAL CENTER

PLAN OF THE WESTERN CANAL
NEAR THE CULTURAL CENTER

12

SECTION THROUGH THE EASTERN CANAL

SECTION THROUGH THE MARKET & THE RESTAURANT

SECTION THROUGH THE PARVIS & THE CULTURAL CENTER

13

MIDDLE SCHOOL
Ivry - France
2 months


A middle school is, as such, a complicated building by its
multidisciplinary nature. Indeed, it’s a place which have to be as
convienient for students but also for teachers and service members.
View of the hall from the playground

The site is located on a hill overlooking Ivry and Paris which offers
a clear view.
I chose to get the children enter by the top of this hill, to let them
disfrut of a clear view on the Middle school’s life. From this hall, you
can either go to the education area, to the administration area and
to the playground. Those two wings protect the school from the city
and the noisy motorway.
The cover playgroung do the link between the hall and the canteen
and can protect people from the rain. It goes through the hall and
guide the alumnies to a direction.
ENTRANCE

HALL

SERVICES

HALL

VIEW

CANTEEN
CLASSES

Hall
central meeting point

Hall
an overlooking point

15

The covered playground
link between services

HALL

Brise-soleil, with a 30°
slope, allow sun-light go
through the room.

The shutters don’t go
to the bottom. And
make it possible,
when the student is
seated, to have a
clear view on Ivry and
the courtyard.

But
during
summer
they block the rays that
dazzle.

EASTERN ELEVATION

SOUTHEN ELEVATION

GROUND FLOOR - ENTRANCE

LONGITUDINAL SECTION THROUGH THE CLASSROOMS

16

17

MULTI FAMILY DWELLINGS
Paris - France
3 months


The challenges of the first phase of the project was to work
in groups of three in order to make a proposal for urban settlement
of 30 housings on a long plot at Les Lilas (Paris).
We made the decision to give to all the dwellings an outside
extension and a good orientation.
In addition, we decide to separate the pedestrian zone from the
car traffic. This anable us to design an urban furniture along the
site and an nice promenade for the pedestrian. The parking lot is
situated on the ground floor.

Pedestrian path

Then, each of us has further his own idea for the projet : drawing
plans, opting for the materials... I decided to choose a different
material for the corses than for the facades. It create a rythme and
break this long unique facade.

WEST

EAST
CAR

PEDESTRIAN

SOUTH

One house
indoor space & outdoor area

Each house
Three orientations

Two different entrances
cars & pedestrians

Designing an urban furniture along the
site.
A corten steel line evolving from a
banch to bike’s shelter to letterbox and
also a window box.

COLLECTIF AREA

WESTERN ELEVATION

GROUND FLOOR

FIRST FLOOR

20

SECOND FLOOR

LONGITUDINAL SECTION

21

WORKSHOPS

22

23

CITY & COMIC BOOKS
Utopia

Over all of the city

The objective here was from an illustration or a comic
book to create a city from a storyline. We used an illutrsation from
Mathew Borrett. He works on visual effects and illustrations. He
draws surreal structures of labyrinth shaped cities, where physics
and logic don’t matter. The illustration chosen is from «Room Series»
and dates from 2003.

THINKING THE CITY

ADAPTING THE CITY

DRAWING THE CITY

MAKING UP THE CITY

SCENARIO
In 10013, global warming (causing ice melting and sea level
rising) completely changed the topography of the Earth and its
appearance. The oceans have overwhelmed all the buildings and
infrastructures. Life on Earth is impossible.
Then, people discovered a new material, the Conton, from the
center of the earth and that stretched like a long wall surrounding
the planet.
From now on, survivors have been digging in its rectilinear shape
and they have been settling. They have created cities and villages
connected by networks: trains and elevators. Houses and apartments
were carved into the volume as well as the furniture. This led to
a new organization of life. Livestock farming and agriculture has
been put at the top of the wall, enjoying the sun, while mining and
extracting the material, happened deep down under the cities.

Classes’ hierarchisation
Higher classe closer of the top

Creation of a transport public network
elevators and trains

Team : Vladimir Poupart Lafarge - Thibault de Graet - Aude de la Barre

24

25

Northen facade = circulation
Southern facade = housing

LE LAVOIR
Ivry - France


The aim of the workshop was implement architectural
ideas in order to build a co-working space for artists,
craftsmans and so on… But also to develop a pavilion for
the central space that would became the emblem of the
co‑working. Furthermore, we wanted to make it interactive
with the office’s users, and people generally, and not only as
a sculpture.
This pavilion is the achievement of an interlocking wooden
box system. Those boxes have been thought to be transform
as chairs, shelfs, tables, lamps, window box as much as we
wanted or needed.
The project is based on a simple box - 41cmx41cm - with to
faces hollow. The box has two cuts on each surface to enable
the interlocking system. So it allows us to grow in different
directions as vertical - stacking - or diagonal - assembling- .

]ocimédaca osu arap etnemavisulcxE[

[Exclusivamente para uso académico]

Wooden boards assembly

Team : Students in Architecture

26

Box assembly
27

[Exclusivamente para uso académico]

[Exclusivamente para uso académico]

Box results

PROFESSIONAL PROJECTS
WE ARCHITECTURE
Copenhagen

28

29

STRELKA HOSPITAL
Moscow - Russia
1 month

The old datcha and the
project site

Subdividing the volumes
around the datcha

Volumes are arranged within
a series of voids

The green voids ensure visual
connection & good daylight

Possible Roof Terraces for
patient care units

Spacious interior double-high
courtyard, heart of the project

The scale of the old dacha and the intimate ambience of
the forest suggest a building mass which conforms to the
surroundings by breaking down the scale of the new building.

The Green voids ensure a strong visual connection to the
surrounding environment and provide good daylight conditions
throughout the entire hospital.

By subdividing the volume of the new medical center into
smaller “villas”, you create an unimposing building whilst
complementing the inviting and homely ambience of the dacha.

The new Villas are shaped and adapted to the program of the
new medical center, ranging from 1 to 4 stories.center.

The entrance

The new seven villa-sized volumes are spread into an interlocked checkerboard-like pattern, where the volumes are
arranged within a series of voids.This gesture carves the old
dacha in the checkerboard composition, thus respecting the old
dacha and making it an integrated component of the medical

The new villas connect and open up to the old dacha via a
spacious interior double-high courtyard, where the façade of the
dacha is exposed and integrated as a key decorative element.


During the internship I had the opportunity to work on the competition for a new medical center
- 10.000 sqm - in Moscow. The wooded plot measure 5.000 sqm of old oaks. At the center of the site, a
hold datcha from the 19th century is established.
Preserving and integrating existing elements of the site to the new building are a real challenge for
designing this project. Futhermore, the protection of the nature existing on the plot is fundamental for the
russian oligarch who order the medical center.

The double high inner courtyard

The medical center incorporates the humanizing elements of 19th century architecture - reducing scale to
increase comfort and maintaining a connection to the outdoors - to foster a healthier indoor environment.
Additional strides for comfort are made through deinstitutionalizing the hospital and establishing instead
a homey atmosphere. The center is broken into interconnected “villas” that both reinforce the connection
to home and increase the openness of the complex. The sequence between villas is interrupted by open-air
green spaces. These voids guarantee the infiltration of natural daylight into each villa and reinforce the
patients’ connection to nature.
The Medical Center shares the site with an existing structure, and by dissolving the hospital through villas,
it fits seamlessly into the established landscape. A double-height courtyard space pays homage to the
historic building by incorporating its façade as an artistic element.

Team : Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Kristian Hindsberg, Kasper Hansen, Maja Omerzel, Aude de la Barre, Luke Lorimer, Victor Johansson,
Anna Kulig, Anna-Sophia Brune, Pawel Wilgos

30

The patient care unit

31

EASTERN ELEVATION

WESTERN ELEVATION

SECTION THROUGH THE OLD DATCHA

GROUND FLOOR - ENTRANCE

SECTION THROUGH THE DOUBLE HIGH COURTYARD

32

33

HADERSLEV HOSPITAL
Haderslev - Denmark
2 months

The cars have access to
the hospital 360 degrees
around the building.

Redesigning the ramp to a
pedestrian street. Cars have
only acces on one side.

Main entrance situated from
the north both for car and
pedestrian.New
entrance
from the south.
Overall view

Inside, a ramp along the
building connects the entire
public program and both entrances: north and south.

In the south, there is a spa
with direct access to nature,
while in the north, offices.

In the middle is situated a
multipurpose room that is the
heart of the building.

The pedestrian ramp


Herdeslev Hospital is a 60.000 sqm hospital closed down located in Sonderjylland, the countryside
of Denmark. The city asked us to make a proposal on a future use of these spaces. But How do you re-use
60.000 sqm oh hospital ? The challenge of this project is to to identify the potential markets for a re-use
of the hospital and programs that the city can develop in order to make the region more attractive.
We propose a multi-functional, hybrid building targeting the educational sector, the corporate sector, the
tourists of the region as well as the town of haderslev.
By establishing a set of main, multipurpose spaces, the hospital is reprogrammed to host major events,
conferences, family vacations, a new retail area, a brewery and many other things - all in the beautiful
settings of haderslev, with spectacular views of the surrounding lake and forests.

Multi hall

Team : Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Kristian Hindsberg, Kasper Hansen, Maja Omerzel, Aude de la Barre, Anna-Sophia Brune, Lukas
Bauer, Pawel Wilgos

34

35

THE HOSPITAL COMPLEX

PLAN OF THE ADMINISTRATION BUILDING

36

PLAN OF THE OLD PATIENT TOWER

37

ANALOG PHOTOGRAPHIES
Taken during travels
with an analog camera - Canon AE1

38

39

New-York, USA - April 2015

40

New-York, USA - April 2015

41

New-York, USA - April 2015

42

Copenhagen, Denmark - October 2014

43

Noirmoutier, France - August 2014

44

Amsterdam, Netherlands - September 2013

45

Bretagne, France - October 2015

46

Bretagne, France - October 2015

47



Télécharger le fichier (PDF)










Documents similaires


truong thi portfolio
portfolio aude de la barre
26 ar imprime
02 mosque architecture as a sustainable building in urban
csi 20170511 philadelphia innovationdistrict report1
cssl s p 2017